Nüfus ve Vatandaşlık

NÜFUS VE VATANDAŞLIK PROGRAMI

Kuruluşu:

Altıntaş Meslek Yüksekokulunda Nüfus ve Vatandaşlık Programı, 2019-2020 yılı güz döneminden itibaren eğitim öğretime başlamıştır. 2020-2021 Eğitim  Öğretim yılının sonunda ilk mezunlarını vermiştir. Normal öğretim programına öğrenci alınmaktadır.

Programın dili Türkçe'dir ve kontenjanı 40 öğrencidir.

Program Sorumlusu:

Öğretim Görevlisi Turgay İPEK

Programın Amacı:

Ülkemizde nüfus ve vatandaşlık il müdürlüklerinin görev tanımlarında yeniden yapılanmaya gidilmiştir. Dijital Arşiv Projesinin başlatılması, pasaport ve ehliyet işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık il müdürlükleri bünyesinde gerçekleştirilmesi söz konusu olmuştur. Dolayısı ile Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinde işlem kapasitesi ve işlem yoğunluğu artmış durumdadır. Türkiye’nin dinamiklerinden yeniden yapılandırılan ve kapsamı genişleyen Nüfus ve Vatandaşlık sisteminin düzgün çalışması ve bu alanda herhangi bir sorun yaşanmaması için doğrudan bu alanda çalışacak yetkinliğe sahip kişiler yetiştirilmesi zorunluluğu doğmuştur. Bu program ile vatandaşlık, hukuk, kamu yönetimi bilgisine sahip Müfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinde çalışabilecek personel yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. 2023 bahar döneminde ülke genelinden diğer üniversitelerle birlikte toplam 48 mezunumuz nüfus memuru olarak atanmış ve çalışmaya devam etmektedir.

İşgücü Olanakları:

Nüfus ve Vatandaşlık programından mezun olanların, aşağıda listelenen kurumlarda ve özel sektörde de büro hizmetlerinde istihdam olanakları bulmaları öngörülmektedir.

  • İçişleri Bakanlığı bünyesindeki tüm birimlerde
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün bütün il ve ilçelerinde bulunan merkez ve taşra teşkilatlarında
  • Özel hukuk danışmanlık büroları
  • Noterler

Üst Derece Programlara Geçiş (DGS ile Dikey Geçiş İmkanı):

Nüfus ve Vatandaşlık Programından mezun olan öğrencilerin DGS ile girebilecekleri lisans programları:

  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Kamu Yönetimi
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Son Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2023, Çarşamba